در اين مقاله به بررسي تمام خواص و فوايد سنگ فيروزه نيشابوري و سنگ در نجف مي پردازيم.خواص درماني، اثرات آن ها بر روح انسان، نحوه پيدايش و استخراج، ترکيبات سازنده، معادن و ذخاير اين سنگ هاي گران بها و معنوي در جهان و ايران، نحوه نگهداري و انواع مختلف آنها مورد بررسي قرار ميگيرد. با ما همراه باشيد.


سنگ فيروزه نيشابوري


سنگ فيروزه در درازا تاريخ همواره باره توجه انسان ها پيمان گرفته مي باشد. شايد مهم ترين انگيزه اهميت بشر سنگ فيروزه نيشابوري در درازا تاريخ به خواص سنگ فيروزه نيز مربوط باشد. از انواع سنگ فيروزه مي نا به گونه شجر و فيروزه عجمي اشاره نمود. از مشخصات سنگ فيروزه مي تاب به رنگي جذابآن اشاره ارائه کرد که بسته الماس خام به گونه رنگ آن، آبي آسماني يا آبي طايفه مي تواند زياد گران و يا ارزان باشد.



سنگ فيروزه به عنوان گرد از کهن ترين سنگ هاي دانشمند حائز تاريخي طولاني مي باشد. به دليل رنگ جذاب آن، دست کم هزاره هاي ششم و پنجم پيش از ميلاد اين سنگ باره پروا و بهره‌گيري انسان پيمان گرفته مي باشد. کاوشهاي بمي باشدان شناسي اثر ديتا مي باشد سه هزار سال پ.م. حاکمان مصري بمي باشدان، از جواهرات اين گوهر قشنگ جهت تزئين آرايشي، طلسم استفاده و يا به به اتفاق موميايي خود دفن مي نمودند. به همين جهت ذخاير محدود آن در مصر به سرعت رو به سپريدن گذاشت.
پيروزه فقط در ايران هستي دارد و از 2 معدن به دست مي آيد. يکي از اين 2 رگه کهنه صخره اسم دارد، به مسافت 3 روز از مشهد به سوي شمال غرب،  نزديک  شهر ابهت به نام نيشابور واقع مي باشد و ديگري که نو صخره خوانده مي شود، 5 روز از آن مسافت دارد. سنگهايي که از نو صخره به دست مي آيد،از لحاظ جنس بدتر و رنگ آن آبي مايل به سفيد مي باشد و چندان مرغوب نيست و مي توان بسياري از آن را به بهاي کم خريد. اما شاه ايران سالهمي باشد مي باشدخراج فيروزه را از قديمي صخره به خود محدود نموده مي باشد و کسي حق بهره برداري از آن را ندارد.
در ايران قرن هاي متمادي در اين کشــور به طور گسترده براي تزيين اشياء، مساجد و درون و بيرون بسياري از بناهاي مهم کاربرد شده مي باشد. اين طريق ساخت و ســاز ايراني بعدها به شبه قاره هند نيز گذرگاه پيدا نمايش داد و در ســاخت تاج محل نيز از فيروزه استفاده شده مي باشد. و اين رنگ، نمادي از بهشت خدا بر روي زمين تلقي مي شد. کاوش هاي بمي باشدان شناسي که در منطقه آسياي ميانه چهره گرفته، پرتو مي دهد در گورهاي ثروتمندان اين منطقه و سراسر پهنه قفقاز، فيروزه ايراني يافت شده مي باشد.
در طول تاريخ، از دانه هاي تخم مرغي شکل فيروزه ايراني براي ساخت جواهر آلات و مرصع کاري اشياء استفاده شده مي باشد. گفته مي شود به انگيزه نبود تکنولوژي فرآوري، اين سنگ ارزشمند هم اکنون از معادن ايراني به صورت خام به ترکيــه صادر و پس از تراش و فرآوري، به نام سنگ فيروزه ترکي به جهانيان عرضه مي شود و کشــورهايي چون چيــن، هند و ايتاليا نيز سعي مي کنند تا مرکزيت بازرگاني اين کانــي قشنگ را به دست آورند.
بهترين مناطق از نظر آب و هوايي جهت ساختن اين سنگ مناطق خشک مي باشد. اين گوهر معمولا در مناطقي يافت مي شود که در آن صخره هاي به جا باقيمانده از کار و جنبش هاي آتشفشاني بوده يا گرما زمين در شکل گيري آن دخالت داشته مي باشد. فيروزه سنگي با بافت متخلخل مي باشد و هرچه تخلخل و حباب هاي درون اين سنگ کمتر باشد درصد سرگي آن بيشتر و درنتيجه سختي و مي باشدحکام آن بيشتر و شايستن شکستگي و ترک خوردگي جهت مي باشدخراج اوليه و يا تراش آن کمتر مي شود. به دليل خلل و فرج هاي فراوان در اين سنگ مي توان براي خوش رنگ نمودن آن از نمک هاي مس و آنيلين Aniline کاربرد نمود.
اغلب در اين سنگ به دليل اکسيداسيون آهن، رگه هايي قهوه اي رنگ به انگشتر آميتيست اندازه دو سانتيمتر از کاني ليمونيت ديده مي شود، وجود ذرات ريز ماسه سنگ يا رگه هاي اکسيد منگنز يا يشم سبز اين سنگ را به رنگ خاکستري سير درمي آورد که به آن سنگ فيروزه ماتريکس هم مي گويند. اين سنگ ‌ممکن ‌مي باشد ‌با‌ کانيهايي ‌ماالکيت و کريزوکوال ‌تشکيل ‌تودههاي ‌به ‌هم ‌فشرده‌ و‌ درهم ‌را‌ بدهند.


سنگ در نجف


در نجف درواقع گوهرسنگي از خوانواده کوارتز (دي اکسيد سيليسيوم) به رنگ سفيد شفاف يا شيشه اي ميباشد. چه بسا بتوان آنرا نوعي کريستال کوارتز شفاف (Clear Quartz) ناميد. هرچه شفافيت آن بيشتر باشد ارزش و بها آن بالاتر مي رود. معمولا آنهايي که از تقدير رودخانه مي باشدخراج مي شوند شفافيت بالاتري نسبت به بقيه در زمين هاي ديگر آن ناحيه دارند.



نوعي کوارتز وجود دارد که به در حسيني يا دُر خوني معروف مي باشد که درواقع انگشتر آميتيست از نظر علمي همان کوارتز توت فرنگي (Strawberry Quartz) بوده که به علت داشتن گونه ها ميانباره هاي اکسيد آهن در چهار فرم مختلف(مثل ترکيب اکسيد آهن با گوتيت، ليمونيت، هماتيت و) خطوط و رگه هاي رنگ قرمز داشته و خود سنگ نيز ميتواند شفاف باشد که معمولا در بين کوارتز ها مثال هاي باکيفيت آن کمياب تر مي باشد. در خيلي از نقاط دنيا به خصوص قزاقستان و روسيه، برزيل يافت مي شود. مثال هاي سنتتيک و مصنوعي آن نيز  با اسم Cherry Quartz يا کوارتز گيلاسي در بازار فروخته ميشود که برخي مواقع حتي صرفا شيشه هستند. ظاهرا اين نمونه ها از اطراف نجف عراق آمده و با همين نام نامدار هستند.

شايد نام در حسيني به تشبيه قطرات خون حسين (ع)، سنگ در نجف به انگيزه محيط‌ مقدس آن و يا عقيق يمني به به اتفاق حديث ها و روايات آن تمامي سبب شده اند که برند آنها همواره با بها بالاتري به زائران و خريداران مسلمان فروخته شود. چه بسا بسياري از نمونه هاي سنگهاي ايراني با همان کيفيت بايد تحت نام آنها فروخته شوند!


مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : فيروزه ,کوارتز ,ايراني ,صخره ,اکسيد ,معمولا ,فيروزه نيشابوري ,انگشتر آميتيست ,فيروزه ايراني ,پيمان گرفته ,درازا تاريخ
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

ارز دیجیتال مینا بهروز غَيث غرور و من Joi ترجمه مقاله دانلود رایگان نمونه سوالات خودآرایی زنانه فنی حرفه ای اموزش اینستاگرام تلگرام Sirun Sona دوربین های دیجیتال